Juhász Péter
Vizes falak szakértője
Az Átverésmentes vízszigetelés
című könyv szerzője
+36 20 471 5869
vizesfalszigeteles_header

Vizes falak utólagos, felszivárgó víz elleni szigetelése tippek, trükkök, ötletek


Milyen hibák okozzák a falak vizesedését és hogyan lehet azokat megszüntetni?


1. Páralecsapódás, penész

Azoknál a nem új építésű házaknál, ahol penész képződik a falakon, főleg a sarkokban és az élekben, szinte biztos, hogy a szakzsargon által csak "hőhidas" szerkezetnek nevezett jelenséggel van dolgunk.

Mit is jelent ez valójában és hogyan keletkezik?

A hőhíd a falszerkezet egy olyan felülete, amely jobban vezeti a hőt, mint a többi rész. Ezeken a helyeken a hő a belső meleg felől a külső hidegebb rész felé áramlik, azaz "szökik a meleg".

Ugyanakkor a belső levegő páratartalma ezeken a helyeken kicsapódik, majd idővel megtelepszenek a penészgombák.

Kialakulását alapvetően két dolog okozhatja, egyik a nem megfelelő hőszigetelés, a másik a falszerkezetbe alulról felszivárgó víz, ami a falat jó hővezetővé, és ezáltal hőhidassá teszi.

Megoldás:

Mielőtt megoldanánk ezt a problémát, el kell tudnunk dönteni, hogy pontosan melyik az előző két kiváltó ok közül az, amelyik felelőssé tehető a kialakult helyzetért.

Ehhez általában célszerű szakember segítségét igénybevenni, aki a helyszíni épületfelmérés során meg tudja állapítani a pontos okot.

Itt tud igényelni épületfelmérést: https://www.falkiszaritas.hu

2. Kapilláris vizesedés, salétromosodás a falak felületén

Amennyiben az épület vízszintes sávszigetelése (általában kátránypapír) hiányzik, elöregedett, vagy sérült, a talajpára akadálytalanul jut el a falakba.

A felszívódó víz oldja a talajban lévő ásványi anyagokat és magával viszi azokat a falba.

A víz a párolgás során ezeket a sókat a vakolatba szállítja, majd miután onnan eltávozik, a kiszáradó, megszilárduló, kikristályosodó sók térfogat növekedése miatt peregni kezd a vakolat és mállik a fal.

Megoldás:

Látnunk kell, hogy a probléma kettős: az egyik a felszivárgó víz, a másik a sóval telített építőanyag és vakolat.

Így a megoldás is kétlépcsős kell legyen, először valamelyik utólagos falszigetelési módszer segítségével szüntessük meg a víz falakba történő felszivárgását.

Miután ez megtörtént és - lehetőség szerint - a fal már kiszáradt, jöhet a sóval szennyezett, salétromos vakolat cseréje.

Nagyon fontos: ha a fenti két lépés bármelyikét elhagyjuk, akkor gyakorlatilag nem oldottunk meg semmit!

Az utólagos falszigetelés nem szünteti meg a salétromosodást, és a fal nem szárad ki attól, hogy valamivel levakolják, vagy lekenik a felületét!

Itt tud igényelni épületfelmérést: https://www.falkiszaritas.huMelyik művelet kihagyása okozza a már száraz fal újravakolása után az ismételt foltosodást, vakolat leválást?


Mi történik a kiszáradási folyamat alatt a falban?

A fal kiszáradása közben a víz a vakolat felülete felé vándorol és szállítja magával a korábban a talajból kapilláris úton vízzel bekerült sókat.

A száradási folyamat végén a károsító sók kb. 70%-a a vakolatban helyezkedik el, a maradék pedig marad az építőanyagban.

Miért is kell egyáltalán újra vakolni?

Vakolatcsere nélkül hiába száraz a fal, a benne maradt sók képesek a levegő relatív páratartalmának megkötésére is, így a falba, vakolatba újból víz kerül és folytatódnak a károsító mechanizmusok.

A vakolatleválás, festéklepergés, foltosodás nem szűnik meg.

Hova kerül az építőanyagban lévő só újravakoláskor?

Naná, hogy az új vakolatba! Hiszen az új vakolatban víz van, az meg szereti nagyon a sókat, ezért aztán magához vonzza azokat.

Mikor a kiszáradás megtörténik, a sók ismét kiülnek az új vakolat szélére, és a már megszokott tüneteket produkálják.

Hogyan tudjuk ezt a problémát elkerülni?

Egyszerű a megoldás. Első lépésben verjük le a régi vakolatot, csiszoljuk le az építőnyag felületét és kaparjuk ki a fugákat. Ezzel a falfelületet előkészítettük az újravakoláshoz.

Melőtt azonban ezt elkezdenénk van egy nagyon fontos dolog, pont az építőanyagban maradt 30% sótartalom miatt. Ez a salétrom mentesítés!

Ez a művelet a garancia arra, hogy a falban lévő sók oldhatatlan állapotba kerüljenek, és így az ezután felhordott új légpórusos vakolat a száradás után is ép maradjon.

Az ily módon újravakolt fal kizárólag páraeteresztő felületképzéssel látható el. Erre jól alkalmazhatók a mész-, szilikát-, illetve szilikon kötésű festékek és nemesvakolatok.

Itt tud igényelni épületfelmérést: https://www.falkiszaritas.hu
Tevékenységeink: Szigetelés, utólagos szigetelés, falszigetelés, vízszigetelés, vályogház szigetelés, falszárítás, falkiszárítás, nedves falak szigetelése, vizes falak szigetelése, salétromos falak szigetelése, penészes falak szigetelése, vert falak szigetelése

Falszigetelés társoldalak:

Salétromos, vizes falak utólagos, felszivárgó víz elleni szigetelése
Végleges és biztonságos falszigetelés vizes falak ellen: Aquapol


Vizes falak szigetelése cikkek:

Vizes falak utólagos, felszivárgó víz elleni szigetelése tippek, trükkök, ötletek

Hívjon most: +36 20 471 5869
(C) 2006-2017 Vizesfalszigeteles.com® Minden jog fenntartva.

Partner oldalak: Aquapol szigetelés Ingyenes anyagok falszigetelés témában Falszigetelési szolgáltatások

Adatvédelmi Nyilatkozat Szerzői jogok